Levesek
Korhely leves
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta
20 dkg füstölt oldalas
20 dkg füstölt kolbász
4 dkg zsír
5 dkg liszt
1 kis fej vöröshagyma
1,5 dl tejföl
1-2 babérlevél
pirospaprika
1-2 gerezd fokhagyma
só
(vörösborecet, esetleg citromlé)
Elkészítés:
Az előkészített (szükség esetén kiöblített) savanyú káposztára önts bő 2 liter hideg vizet, tedd bele a babérlevelet, az oldalast, a füstölt kolbászt, s főzd puhára.
A zsírral, a liszttel, az apróra vágott vöröshagymával, a fokhagymával és a pirospaprikával készíts zsemleszínű rántást.
Cékla leves
Hozzávalók: 15 deka cékla, fél liter tyúkhúsleves ( leveskocka ), 3/4 liter marhahúsleves ( leveskocka ), 1 kanál tejfel, 1 tojás, fél kanál liszt, fél citrom leve és só.
A céklát alaposan megmosva, a forró húslevesben 20-25 percig főzzük. A húslevesez ízlés szerint citromlevet adunk. Közben a tojást, lisztet és tejfelt sóval, borssal ízesítjük és simára keverjük, majd kanalanként a forró , de már nem forrásban lévő leveshez adjuk, lassu kevergetés mellett. A céklát vékony hosszú szeletekre vágjuk, a levest finomra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel szórjuk meg.
Korhely lencselves
Hozzávalók:30 dkg lencse, 1 csomó leveszöldség, só, néhány babérlevél, 2 dl tejföl, 2 e.k. mustár, 2 e.k. liszt, 1 csokor petrezselyem, 2 e.k. tárkonyecet, 4 db virsli.Elkészítés: A lencsét legalább 3 órára beáztatjuk. Még jobb, ha egész éjszakán át tud duzzadni.
Gomba leves
Tárkonyos gomba leves:
1 fej hagyma
30-40 dkg gomba
2 nagy sárgarépa
2 kicsi fehér répa
1 tk petrezselyem
1 tk tárkony
2dl tejföl
2ek liszt
galuskához: 3dkg vaj, 1 tojás, liszt
Hagymár felvágni, megdinsztelni
Zöldségeket, gombát megpucolni, felszeletelni. Hozzáadni a hagymához, fűszerezni, pici vizet alá, megpárolni.
Előkészíteni a vajgaluskát: Vajat felolvasztani (nem forróra! mert összerántja a tojást), tojással összekeverni, lisztet fokozatosan adagolni hozzá
A zöldséget felengedni vízzel, hogy éppen ellepje, felforralni.
Málna leves
40 dkg málna
4 dl tej
2 dl tejszín
2 ek cukor vagy méz
A málnaszemeket megmossuk, lecsöpögtettjük, megfelezzük.
A málna egyik részét a tejet és a cukrot összeturmixoljuk.
Hozzáadjuk a maradék málnát és a tejszínt.
Nyúlhúsleves
Tavaszi nyúlleves
Hozzávalók:
1 házinyúl aprólékja (mellső lába, bordái, has felőli része)
1 fej vöröshagyma
2 szál termetes sárgarépa
1 szál termetes petrezselyem
fél gumó karalábé
3 darab kisebb burgonya
15 dkg zöldspárga
1 púpos ek. liszt
2 dl tejföl
1 citrom leve
só, szemes bors (sok!)
tárkony
Rongyos leves
Hozzávalók:
1.5 l füstölt sonka vagy füstölt hús főzőlé
7 db tojás
10-15 szem egész bors
2 db babérlevél
1 kk egész kömény
1 kis fej vöröshagyma ???
2 gerezd fokhagyma
1 ek zsír
2 ek liszt
1 ek őrölt pirospaprika
1 db burgonya
elkészítés:
A zsírból, lisztből, őrölt paprikából rántást készítünk.
Felöntjük a sonkalével, fűszerezzük, a nyers burgonyát belereszeljük és kb. 10 percig főzzük. Ha szükséges sózzuk!
Majd 2 tojást beleütünk, alaposan összekeverjük, 5 percig főzzük.
Babgulyás
2-3 füstölt csülök,
kb 20 dkg füstölt szalonna,
füstölt kolbász,
sok-sok vöröshagyma,
4-5 gerezd fokhagyma,
bab,
3-4 sárgarépa,
1-2 fehérrépa,
fél zeller
fűszerpaprika,
szemesbors,
babérlevél,
rántáshoz olaj és liszt
csülköt fűszerekkel feltenni főzni
hagymát megfonnyasztani, pirospaprika, hús, a másik fazékból a csülökkel felönteni, bele a zöldségek, ha megfőtt berántani.
Paradicsomleves
3 dl sűrített paradicsom
2 l víz
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
2 db húsleveskocka
őrölt bors
só
bazsalikom
cukor (vagy édesítőszer)
1 marék rizs
tejszín
olaj
Elkészítés:
Borsóleves
40-50 dkg borsó
2-3 sárgarépa
fél karalábé
petrezselyem zöld
olaj
3.5l víz
3 fakanál liszt
só
pirospaprika
nokedlihez: 2 tojás, ~20dkg liszt
zöldséget összevágni, olajon kicsit megpárolni
ha már nem vizes, lisztet rászórni, kicsit megpirítani,
pirospaprikát rászórni, összekeverni, felönteni vízzel
nokedli: a tojásokat felverni, utánna a lisztet fokozatosan adagolni hozzá, míg az állaga megfelelő lesz.
ha megfőtt a zöldség, a nokedlit beleszaggatni, közben keverni, ne ragadjanak össze
petrezselymet rászórni, pár percig főzni.