egyéb

warning: Creating default object from empty value in /home/wadalma1/public_html/jelen/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Bodzaszörp

"Bodzaszörp elkészítéséhez szükséges alapanyagok:
25 - 30db bodzavirág,
2l tiszta csapvíz,
2kg kristálycukor vagy cukorbetegeknek gyümölcscukor,
10dkg citrompótló

1* Bodzaszörp készítéshez ugyanúgy mint a bodzaitalhoz, csak teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjen. Természetesen kosárba, hogy ne fülledjenek be a virágok. Soha ne rakja műanyag zacskóba az általában a naptól felhevült virágokat, mert gyorsan befüllednek és megbarnulnak. Közutaktól távol szedje a bodzaszörp recept elkészítéséhez a virágokat.

falafel

a falafelhez:
300 g csicseriborsó
1 tojás
petrezselyem, fokhagyma, koriander, kömény

a pitához:
400 g liszt
20 g élesztő
2.5 - 3 dl langyos víz
1 ek olívaolaj
2 tk só
1 kk cukor

Körte befőtt

körte (annyi, amennyit a víz pont ellep)
2 l víz
0.5 kg kristálycukor
2-3 db egész fahéj 2-3cm-es darabokra törve
szegfűszeg
1 citom leve
5 db befőttes üveg

Mindent összeborítunk egy fazékba (kivétel a befőttes üveg), 15 percig főzzük. Utánna kiszedjük az üvegekbe a körtét, felöntjük a lével, száraz dunsztba tesszük. Minden üvegbe kerüljön minden fűszer.

Lekvár készítés

1 kg megtisztított gyümölcs
0.5 kg cukor

a kenyérsütőben addig sütni, amíg el nem fő az összes vize. utánna forró dunsztba tenni. (A befőttes üveget fejjel lefelé)

Narancs: 3:1 narancs:citrom
Szilva: kevés fahéjat is tegyünk bele
Alma: citrom reszelt héja és leve és fél deci víz