Főzelékek

warning: Creating default object from empty value in /home/wadalma1/public_html/jelen/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Sárgaborsó főzelék

Hozzávalók:
50 dkg sárgaborsó
4 babérlevél
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
1 ek. liszt
1 kk. pirospaprika

Elkészítés:

Paradicsomos káposzta

szalonna
1 nagy fej hagyma
1 fej káposzta
paradicsom
kömény
liszt, olaj

Szalonnát felldarabolni, zsírjára sütni.
Hagymát kiskockákra vágni, a szalonna zsírján megdinsztelni.
A káposztát kockára vágni, hozzáadni a hagymához, fűszerezni, pici vizet alá és megdinsztelni.
Hozzáadni a paradicsomot, összefőzni.
Világos rántással berántani, ha túl sűrű, akkor vízzel vagy húsleves lével hígitani.

Tökfőzelék

1,5 kg tök
1 csokor kapor
1 közepes vöröshagyma
2 dl tejföl
4 púpos ek liszt
2 ek (5 dkg) zsír vagy 4 evőkanál olaj
2 tk enyhe ecet
2 tk só

A tököt meghámozzuk, félbevágjuk és kivágjuk a magját.
Tökgyalun legyaluljuk.
Enyhén besózzuk, pár perc múlva kissé kinyomkodjuk a levét.
Lábosba tesszük, és felengedjük annyi vízzel, hogy pont ellepje.
Beletesszük a meghámozott egész hagymát (amit, majd ha már megpuhult a tök, kidobunk).
Beleöntjük (a két teáskanál ecetet,) a sót és az apróra vágott kaprot.

Zöldbabfőzelék

Hozzávalók:
* 30 dkg zöldbab,
* 1 babérlevél
* 1 kis fej hagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* fél csokor petrezselyem
* 5 evőkanál olaj
* 5 dkg liszt
* 1 mokkáskanál édesnemes pirospaprika
* 1 dl tejföl
* 1-2 evőkanál ecet
* 1 teáskanál cukor

1. A babot megtisztítjuk, megmossuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Felforralunk 1 liter vizet a babérlevéllel, kevés sóval, és puhára főzzük benne a babot.

2. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk.

Chili Con Carne

Hozzávalók:

2 fej hagyma
olaj
2 nagy paradicsom, vagy 30dkg paradicsom konzerv
fél mokkás kanál piros csili paprika
20 dkg darált hús
teáskanál oregánó
törött fekete bors
40-50 dkg (2db) piros bab konzerv
25dkg (1db) kukorica konzerv
5 dkg reszelt parmezán

Hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a húst, fűszereket és a paradicsomot, 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a babot, a kukoricát és még 10 percig főzzük. Tálalás előtt megszórjuk parmezánnal.

Székelykáposzta

500 g hús (füstölt, kolbász, pulyka)
6 evőkanál olaj
kb 1.5 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 kg savanyú káposzta
300 ml víz
0.5 teáskanál őrölt köménymag
2 teáskanál fűszerpaprika

Elkészítés

A sertéshúst kockákra vágjuk, megtisztítjuk az inaktól, hártyáktól.
A hagymákat megtisztítjuk, és finomra aprítjuk, felhevített olajon üvegesre pirítjuk.
Rátesszük a kockára vágott húst, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, és párolás közben hozzáadjuk a fokhagymát, valamint az őrölt köményt is.