Taiji (tai chi)

warning: Creating default object from empty value in /home/wadalma1/public_html/jelen/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

A jin-yang és a Yi jing megtestesítője, vagy mondhatnám azt is, hogy az egyensúly és a változás örök körforgása.

Gyakorló taiji edzés haladóknak

Hétfőn és szerdán 17.30 - 19.00: a Csata u.-i általános iskola (XIII. ker. Csata u. 20.) III. emeleti tornatermében.

Kedden 18.00 - 19.30: Blaha Lujza térnél Rákóczi út 36. II.em. 3/A 18-as kapucsengő.

Edzésterv: már tanult, ismert formák gyakorlása: Yang 10, 24; Yang kard 32, 67; Rövid Chen, Yilu (régi); Taijiquan 42; Legyező; továbbá, kard 42, szablya, Yang 85.
Újat nem tanulunk, ez gyakorló edzés, azért van, hogy felfrissítsük amit elfelejtettünk és ne felejtsük el a jövőben :-)

Mestereim

Van egy mondás, miszerint a tanítvány évekig is keresheti a tanárát, mert jobb egy kitűnő tanártól tanulni, mint éveket vesztegetni egy közepes tanárra.
Ez így szépen hangzik, de egyben viccesen is. Nekünk nem keletieknek. Aztán eljött számomra az a pillanat, amikor megértettem, hogy ez mit is jelent. Elsősorban nem a tanárt vagy a diákot minősíti, hanem a köztük lévő kapcsolatot, harmóniát. Fellengzősnek hangzik igaz? Pedig nagyon egyszerű. Ha egy mozdulatot "elsőre" tanulok meg, akkor jó tanárt választottam. Ha tizedikre sem sikerült megjegyeznem, akkor másik tanárt kell keresnem.

kepek: 

Taiji és én

2006-ban kezdtem el a Kung-fu belsoeros ágával a Taiji-val foglalkozni. Ez alatt az évek alatti a mindennapi edzések igen komoly változásokat hoztak mind a fizikai, mind a pszichikai állapotomban. A testtartásom olyan mértékben megváltozott, hogy 3cm-rel magasabb lettem. A mai mindennapi életben a stressz nem kerülheto el, mégis sokkal nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá váltam. A taiji megtanított, hogy az "ép testben ép lélek" mondás nagyon is közel áll a kínai gyógyászat elveihez. Nem csak a testünket kell tisztán tartani, méregteleníteni, hanem az elménket is.

Galéria

Képek:
Chanwu 2009

kepek: